Cid - Pierre Corneille - Prepričano lektira

by - 6:43 AM

Kratak sadržaj:

Prvi čin


Zaplet započinje razgovorom između Chimene i Elvire, njezinog odgojiteljice. Elvira je Chimeni rekla da se njezin otac don Gormais ne protivi njezinom ljubavlju s plemićem Rodrigo, poznatim kao Cid, sin Don Diega.
Chimena je bila vrlo sretna što čuje tu vijest, a istodobno se bojala jer je lijepa kraljevska kći također bila zaljubljena u Cid.
Ljubav između kraljevske kćeri i Cida bila je nemoguća zbog razlika u staležu, tako da je provodila dane pateći za njim  i povjeravala se svojoj odgajateljici Leonori.
Došlo je do neočekivane konfrontacije (sukoba) između Don Diega i Don Gormaisa. Uzrok je bila kraljevna odluka da se Don Diego brine o njegovom sinu koji je bio vrlo uvredljiv za Don Gormais.
Don Gormais je bio heroj i procjenjuje se da je vojnik tako da ga je kraljeva odluka povrijedila. Dvojica njih su se upustili u spor, uvrede padaju iz svakog pravca i na kraju Don Gormais je ošamario don Diega.
Don Diego je mislio da se nakon svega njegova čast može braniti samo u borbi i smrti don Gormaisa.
Don Diego je zamolio svog sina da izazove don Gormaisa u borbu i brani ga i njegovu obitelj.
Rodrigo je uhvaćen u dilemi između njegove ljubavi prema Chimeni i časti njegove obitelji.
Na kraju je stavio na stranu osjećaje dužnosti i časti naspram onih koje osjeća prema Chimeni
Drugi čin 

Na početku drugog čina Don Gormais susreće kastilijski plemić Don Ario. Morao je dati Don Gormaisu poruku od kralja.
Kralj je zatražio Don Gormais da se ispriča Don Diego kako bi spriječio borbu. Don Gormais nije ni pomislio na ispričavanje, a dok je napustio palaču, dogovorio je bitku s Rodrigom.
Chimena je očajna i nije imala pojma što učiniti, a kraljeva  kći je tješila rekavši kako će muškarci slušati oca i odustati od borbe. Zatim su primili vijest da je započela bitka između Rodriga i don Gormaisa.
Bitka je uznemirila kralja, jer se ne samo brinuo za bitku, već je čuo i da su se Mauri približavali.
Kralj je planirao kazniti Don Gormaisa, ali je odustao od ideje jer je znao da će mu biti potreban kvalificirani vojnik kao što je bio u ratu.
Don Gormaisa je ubio Rodrigo i kad Chimena otkrije o tome, ona ode kralju i zamoli ga da osveti ubojicu svoga oca.
Treći čin

Rodrigo dolazi u Chimeninu kuću, a njezina odgajateljica Elvira ne može vjerovati da ubojica Don Gormaisa ima smjelost pokazati svoje lice u toj kući. Rekla mu je da odlazi, jer mu je jedina stvar koju Chimena želi od njega umrijeti. Rodrigo kaže da je njegova želja ista, ali želi da ga ubije Chimena. Elvira ga pita da se sakrije dok Sancho, mladi plemić koji je zaljubljen u Chimenu, a čiji je dolazak najavljen.
Sancho je ponudio svoj mač  Chimeni da ga upotrijebi u svojoj osveti i ona  je prihvatila.
Kad je Sancho napustio Chimenu, Chimena pada u očaj i priznaje Elviri da je i dalje zaljubljena u Rodriga, ali nema drugog izbora nego odbraniti
svoju čast i ubiti ga.
Rodrigo je došao i odlučio dati Chimanu svoj mač kako bi ga mogla ubiti jer je život bez ljubavi za njega bio veća kazna od smrti. Chimena  nije mogla izvršiti osvetu  tako da odlazi od Rodriga
Dok je Rodrigo prošao pokraj glavnoga trga, susreo se sa svojim ocem koji mu je rekao da se Mauri približavaju i da dolazi rat.
Četvrti čin

Chimena je  razgovara s kraljevom kćerkom koja je molila da ne ubije Rodriga i da brani svoju čast tako što se neće udati za njega.
Kraljica kći je znala za nadolazeći rat i nadala se da će Rodrigo biti junak i dobiti kraljeve blagoslove da se udao za svoju kćer. Chimena
nije mogla zamisliti takvo kretanje događaja pa je odbila ponudu.
Uskoro svi u palači slavili su ratnu pobjedu. Rodrigo se istaknuo za svoje postignuće u bitci i on se zvao Cid - gospodar. Kaže kralju kako je osvajao i nadmudrio neprijatelje.
Veliko slavlje prekinulo je Chimena, koju je kralj zaustavio i  rekao joj da je Rodrigo mrtav. Pala je u nesvijest i kad se probudila, otkriva da je to laž. Još uvijek nije spremna odustati od svoje osvete i odlučuje da će
Sancho to učiniti za nju. Bitka između Rodriga i Sancha dogovara se i kralj odluči da će onaj koji pobijedi udati za Chimenu.
Peti čin

Dirljiva scena označila je posljednji čin. Zaplet započinje Chimeninom i Rodrigo-jevom oproštenju prije bitke. Kaže mu da mora pobijediti jer nije mogla zamisliti život bez njega i pored Sancha. Kraljeva kći shvaća da je beznačajno boriti se za Rodrigovu ljubav, ali još uvijek je čekala s velikim nestrpljenjem kraj bitke.
Kasnije je Sancho došao kod Chimene i pozdravila ga je grubim riječima jer je mislila da je Rodrigo mrtav.
Zamolila je kralja da je oslobodi od obveze vjenčanja sa Sancha, a onda joj je kralj rekao istinu.
Rodrigo je zapravo osvojio i Sancho je upravo došao da joj preda mač.
Bila je oduševljena jer je Rodrigo živ, ali još uvijek se ne može udati za njega zbog časti.
Kralj je donio konačnu odluku. Rodrigo će godinu dana biti u  ratu i kad se vrati, Chimena će se morati udati za njega. Prije vjenčanja morat će mu javno oprostiti zbog svega što je učinio svojoj obitelji.

Karakterizacija likova:

Don Fernando -  je kastilski kralj. Uspješan je vladar, a  prijestolnicu je radi lakše obrane od Maura prenio u Sevillu.
On je razuman i mudar, postupa promišljeno i sve što radi, radi u korist države i naroda. Tako kad Himena traži da Rodrigo plati za svoje nedjelo kralj ju nagovara da odustane jer zna da je Rodrigo neustrašiv i velik ratnik, dostojna zamjena za grofa Gormaza, i da je potreban državi kako bi vodio pohode protiv Maura. Kralj je i suosjećajan, žali mrtvog grofa iako si je sam nepromišljenim ponašanjem priredio takvu sudbinu. Shvaća Himeninu žalost zbog gubitka oca pa nastupa zaštitnički i smiruje ju riječima.
Dona Uracca -  je španjolska kraljevna, kraljeva kći. Zaljubljena je u don Rodriga kojega istovremeno pokušava spojiti s Himenom.
Don Diego -  je stariji čovjek, don Rodrigov otac i kraljev podanik. Kada mu kralj povjerava dužnost kraljevićeva odgojitelja ljubomorni grof Gormaz ga oštro napada.
Don gomez -  je Himenin otac i velik ratnik koji je izvojevao mnoge pobjede u čast svoje zemlje. Kada čuje da je kralj za odgojitelja svoga sina odabrao don Diega ostaje povrijeđen jer smatra da je on zaslužio tu dužnost.
Don Rodrigo -  je mladi vitez, sin don Diega. Jako voli Himenu i zato se nađe u velikoj nedoumici kad ga otac zamoli da se osveti Himeninom ocu.
Don Sancho -  je mladi vitez. Zaljubljen je u Himenu i želi se osvetiti don Rodrigu za ubojstvo grofa u njeno ime.
Don Arias - je kastilski plemić, razuman čovjek koji savjetuje grofa da smiri svoje uzburkane osjećaje te se ispriča don Diegu i kralju za bahato ponašanje. Kraljev je bliži podanik i neizmjerno ga poštuje.
Himena -  je kći grofa Gormaza. U nju su zaljubljeni don Rodrigo i don Sancho. Ona svoju ljubav iskazuje don Rodrigu, a veza s njim naizgled nema nikakvih zapreka. Sve je upravo savršeno, sve do trena kad se grof i don Diego ne zavade. Kada čuje o njihovoj svađi, brižna Himena se uznemiri, a njena odgojiteljica Elvira i kraljevna ju uzalud pokušavaju smiriti.

Tema: sukob ljubavi i dužnosti; ljubav Cida i Himene kojoj na put staje sukob njihovih otaca

Bilješka o piscu:


Pierre Corneille (Rouen, 6. lipnja 1606. - Pariz, 1. listopada 1684.), francuski dramski pisac.Izučio je pravo i odabrao odvjetničko zvanje. Prvim komedijama izazvao je pozornost kazališne publike i kardinal Richelieu odabrao ga je da s još četvoricom autora piše drame po njegovu ukusu i pod njegovim pokroviteljstvom, ali suradnja nije dugo trajala. Svojom tragedijom "Cid" uzbudio je 1636. francusku publiku. "Cid" je bio prva velika drama francuskog klasicizma i govorio je suvremenicima o časti, kultu volje i moralu uzvišenih bića. Zbog profeudalnog antiapsolutističkog karaktera ovu dramu osudila je Francuska akademija. Uzore je tražio među starim Rimljanima.






You May Also Like

0 komentari