Družba sinjeg galeba - Tone Seliškar

by - 11:46 AM

Kratak sadržaj:

Radnja započinje opisom dječaka Ive, koji nije imao ni oca ni majku. Oca su mu  protjerali sa otoka, a majka mu je zbog tuge umrla. Ivo je sam živio u jednoj staroj napustenoj kući. Jednoga dana iznenadi se kada mu dođe otac. Teško bolestan vraća se kako bi umro u kući. Starac Nikola ga zajedno sa Ivom sahranjuje. Jedino sto je Ivi za uspomenu od oca bio je jedrenjak koji se zvao "Sinji galeb". Ivo je odlučio da Sinjeg galeba preuredi, da izgleda poput novog. Ivi se u tome pridružuju dječaci iz sela; Petar, Jure, Mijo, Pere i Frane. Oni odlučuju da zajednički urede brod. Dječaci su sve bili uredili, samo je  još bilo potrebno ofarbati krmu. Pošto je farba bila jako skupa oni odluče da skupe novac da bi kupili farbu. Dječaci odlaze na kamenolom da rade. Tamo su radili odlično. Prvi sat bilo je lagano, ali kasnije je sunce sve jače pržilo tako da je raditi bilo zaista teško. Na kamenolomu se imalo raditi zaista puno. Opasnost je prijetila od jedne velike kamene gromade. Trebalo se popeti na vrh te velike stjene koja se svaki čas mogla srušiti. Poslovođa je iz džepa izvadio novac i rekao: "ko ode gore i postavi dijamant dobit će novac!"Svi su šutili dok se nije javio Ive. Otišao je gore, sretno se popeo i postavio dijamant. Medjutim,kada se vraćao nazad tlak zraka ga je odbacio i on je lupio o jedan kamen. Razbio je čelo, ali mu je bol jako brzo prošla. Kada su zaradili dovoljno da mogu kupiti  farbu, otišli su kupiti je i potpuno uredili "Galeba". Međutim, jedne zore, kada se Ivo probudio, nije vidio svog "Galeba" na žalu. Mještani su odlučili uzeti "Galeba" jer su htjeli naplatiti barem  mali dio onoga sto im je Ivin otac učinio. Kasnije su Ivo i družina uzeli jedrenjak i s njime otišli na more.

Glavni likovi: Ivo i družina

Sporedni likovi: Ivini roditelji, Mileva, stari Nikola, mjestani, Ante,
Lorenza...
Mjesto radnje: Galebov otok i more

Vrijeme radnje: Ljeto

Bilješka o piscu :

Tone Seliškar je rođen 1. travnja 1900 . godine u Ljubljani u radničkoj obitelji. Otac mu je bio vozač koji je cijenio knjige, a majka mu je radila u tvornici duhana . Seliškar je osnovnu školu završio na Vrtači. Već tada, u osnovnoj školi, počinje pisati svoje prve pjesme.
Maturirao je 1919 . godine u Ljubljani . Po zanimanju je bio nastavnik slovenskog jezika sve do Drugog svjetskog rata . Kao nastavnik radio je u Celju , zatim je prebačen u Trbovlje , gdje osniva obitelj, a 1925 . se vraća u Ljubljanu . U jesen 1943 . odlazi u partizane, gdje uređuje partizanske časopise.
Nakon rata bio je novinar u Slovenskom poročevalcu ( Slovenski izvjestitelj ), urednik nakladničke kuće Borec i predsjednik Slovenske iseljeničke matice. Dobitnik je Nagrade France Prešeren 1947 . godine i Levstikove nagrade 1949 . i 1950 . godine. Umro je 10. kolovoza 1969 . u Ljubljani .

You May Also Like

0 komentari