Mećava - Pero Budak

by - 12:07 AM

Kratak sadržaj:

Drama Mećava započinje prikazom jedne obitelji za vrijeme zime u Lici. Jole, glava te obitelji, se opijao, a Manda, njegova žena i Maša, njegova kćer, su prale suđe. Izvana su se čuli vukovi koji su Joli išli na živce. Izašao je van s puškom i opalio. Vukovi su se razbježali. Nakon toga vidio je da je upravo spasio nekog čovjeka od vukova. Donijeli su ga u kuću. To je bio Perelja. On je bio zaljubljen u Mašu. Kad su Maša i Perelja ostali sami u kući poljubili su se. Oni su tako spletkarili sve dok se Ivan, za kojeg se Maša trebala udati, nije trebao vratiti kući. Mjesec dana prije Maša je ostala trudna s Pereljom samo ona to nije zapazila. Nakon što se Ivan vratio iz Amerike i odveo je na pregled i ustanovio da je trudna. Ni on nije ništa zapazio i mislio je da se njemu i Maši jednostavno posrećilo i da će imati dijete. Nakon što je prošlo osam mjeseci dijete je bilo spremno za rođenje. Ivan je zapazio da je to prerano. Znao je da je Maša zatrudnila prije. Maša je priznala da je napravila dijete s Pereljom koji je za to vrijeme bio u Slavoniji. To je bila sramota za Jolu pa je rekao da se to kopile neće roditi u njegovoj kući nego u štali. Perelja je došao kad je Maša već trebala roditi i nagovorio je Jolu da se dijete rodi u kući.

Tema: Tema ovog djela je odlazak na rad u razvijene zemlje mnogih muškaraca, a samim time je određen i život djevojaka koje moraju čekati svoje muževe i po deset godina.

Ideja: Poticanje stanovništva na smanjen odlazak u inozemstvo.

Analiza likova:

Maša - Odrasla je bez oca. Emotivno je vezana uz majku, voli je i poštuje. Zaručena je od kad joj je bilo petnaest godina za dečka kojeg zapravo i ne poznaje. Ljubav prema Perelji javlja se iznenada i ona se toj ljubavi potpuno predaje iako je svjesna strašnih posljedica.

Jole - Postariji čovjek, povratnik iz Amerike. Život mu je bio mukotrpan, a teški fizički poslovi ostavili su trag na njegovom tjelesnom i mentalnom zdravlju. Snažan je čovjek koj ne trpi prigovore. Tip je seoskog gospodara kome se u kući svi moraju pogoravati i čija se riječ mora poštovati.

Manda - Tipična lička seoska žena. Pokorava se mužu u svim njegovim željma, shvaća njegove namjere, no stavlja se na stranu kćeri. Često ponavlja svoje uvjerenje: „Što š, ćerce, nema druge man šutit i trpit.“

Perelja - Pravi seoski momak, snažan, ponosan, hvalisav, a u duši nježan. Uporan je svojim nastojanjima prema Maši, iskreno je voli. U obračunu s Jolom ne želi ga povrijediti i to Jole iskorištava. Njegova se ljubav i upornost na kraju isplatila.

Ivan - Markov sin, vraća se iz Amerike da bi oženio domaću djevojku jer voli svoj kraj i ljude i smatra da su domaće djevojke ljepše od stranih. Iako se vratio iz Amerike u duši je tradicionalan lički muškarac.

Tomo - Seoska šaljivčina. Pun je šala, naročito se voli šaliti sa ženama. Uvijek se nađe tamo gdje se nešto zanimljivo događa. Svi ga prihvaćaju u društvu.

Bilješke o piscu:

Pero Budak rođen je u Trebinju 1917. Otac mu je bio željeznički službenik pa se obitelj zbog očeve službe često selila dok se nije stalno nastanila u Zagrebu. Osnovnu školu započeo je u Nikšiću u Crnoj Gori, nastavio u Lovincu u Lici, rodnom mjestu svojih roditelja, a završio u Zagrebu. U Zagrebu je završio i gimnaziju te nastavio studirati medicinu. Kazalište ga je toliko privuklo da je napustio studij medicine, završio kazališnu akademiju te izvjesno vrijeme nastupao kao glumac u zagrebačkim kazalištima. Glumio je i u prvom hrvatskom igranom filmu o Vatroslavu Lisinskom snimljenom još za vrijeme NDH. Piše drame, komedije, pjesme i romane. Više godina bio je predsjednik Društva hrvatskih književnika i pokretač niza izdavačkih djelatnosti, a za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja.
Djela - Mećava, Potez kistom, Proljeće bez ljeta, Zaboravljeni, Svjetionik, Žedan izvor, Nakot Balabana (drame); Klupko, Na trnu i kamenu, Tišina, snimamo (komedije); Lipe su procvale, Kolo, Dosta je i čemu, Svilen konjic, Otkos, Visoko gore, Sanci i bezdanci, Neznana rijeka, Posljednji valcer, Moja domovina, Molitva, Prag doma moga, Stare slave djedovina (zbirke pjesama); Komarac Zuzuka, Ignac klinac, Jaje jaje, Lovac Mile i druge pjesme za djecu (pjesme za djecu); Dlanom o dlan, Povratnik, Testament, Za svakoga (vesele igre, šale i pošalice); U močvari, U suzama i smijehu, Iza zavjese, Karanova soba, Sonata u dmolu, Atelje, I norija je meštrija (prvi roman hrvatske književnosti na kajkavskom dijalektu), Nailaze vode (romani).
Najveći uspjeh postigao je komedijom Klupko i dramom Mećava.

You May Also Like

0 komentari