Razbojnici - Friedrich Schiller

by - 4:14 AM

Kratak sadržaj:

Uviđajući superiornost svog brata u svakom pogledu, Franz Moor nastoji na nepošten način izboriti mjesto koje u očevu srcu, a i u oporuci zauzima Karl. Zbog sasvim neznatnih mladenačkih grijeha, ali pod dojmom teških kleveta kojima Karlovu ništavost dokazuje Franz, stari i bolesni Moor odluči razbaštiniti voljenog Karla. Karl je, iako mladački neobuzdan i sklon pustolovinama, u duši pošten i pravedan pa se zato revoltiran očevom odlukom zaista uputi na stranputicu. Postaje vođa razbojničke družine vođen ogorčenjem i žarkom željom za osvetom nepravednim i nemilosrdnim ljudima. Franz, iako je postao nasljednik grofovskog imanja svoga oca, nema dovoljno strpljenja da sačeka starčevu smrt. Pokušava ga dokrajčiti lažnom viješću da je Karl mrtav. Spletka, međutim, biva loše izvedena i Franz je prisiljen nasilno zatvoriti bolesnog oca, a kako želi baš sve što pripada Karlu, nastoji zadobiti i Karlovu zaručnicu Amaliju. Kao vođa razbojničke družine Karl čini ili je odgovoran za mnoga zlodjela. On se zaista gnuša svojih djela, ali je žeđ za osvetom sve potisnula. Ipak, čežnja za domom natjera ga da se prerušen uputi na očev dvor. Tamo razotkriva sve Franzove spletke, a kad oca oslobodi zatočeništva, odluči se osvetiti zlom bratu. Franz u silnom strahu od pravedne kazne izvrši samoubojstvo pa razbojnici koje je po njega poslao Karl dovode samo Amaliju. Karl razapet između težnje za mirnim životom spoznaje o počinjenim zločinima koji se ne daju izbrisati. Amalija spoznaje da joj bez Karla život ne bi značio ništa, pa radije pristaje umrijeti od njegove ruke nego živjeti bez njega. Izvršivši tu, za njega najtežu kaznu, Karl se predaje vlastima, postajući tako moralni pobjednik nad svim zlima koja su bila suprotstavljena.

Vrijeme radnje: Razdoblje od dvije godine

Mjesto radnje: 
Njemačka

Vrsta djela: Drama

Analiza likova:

Karl Moor - Čovjek kojeg ljudska zloba natjera da i sam krene krivim putem. Iako se priključuje bandi razbojnika uvelike se razlikuje od njih jer na kraju pokazuje iskreno kajanje za svoja djela. Na zločine i nečovječna djela tjera ga duboka razočaranost svojom obitelji i svijeta oko sebe. Njegove drugove razbojnike na zlodjela tjera sasvim druga sila, a to je ona koja samo razara i uništava i u grozoti svih tih zločina pronalazi zadovoljstvo. Njegovu sudbinu uvelike određuje bratova čista zloba te spletke koje ovaj kuje protiv njega. Na kraju Karl pokazuje kako bratova mržnja ipak nije uništila sve ono dobro u njemu pa daje svoj život i život svoje zaručnice kao žrtvu za sva nedjela koja je učinio. Ti čini kako bi na samom kraju dokazao svima, a i sebi samom da dobro mora pobijediti, a sva nečasna djela moraju biti kažnjena.

Franz Moor - Franz se oduvijek osjeća da živi u bratovoj sjeni te odlučuje osvetiti se pod svaku cijenu i dostići položaj koji misli da zaslužuje. Ne ustručava se izreći najgore laži svom ocu kako bi obezvrijedio svog brata i postao vladarom. Ni ostala zlodjela mu nisu strana pa će se tako poslužiti mnogima kako bi učvrstio svoj vladajući položaj. Čim mu se više prepreka nađe na putu to on čini veća zlodjela kako bi na kraju svega izašao kao pobjednik. To što želi bratovu zaručnicu samo za sebe nije dokaz njegove velike ljubavi već je želi za sebe kako bi ona postala još samo jedan od trofeja u njegovoj zbirci i kako bi ga svakim danom podsjećala da je u svemu pobijedio svog brata. On predstavlja zlo u svoj svojoj veličini i snazi, zlo koje ne poznaje kajanje.

Maximilian Von Moor - Otac koji nema čvrsti karakter i u svakom trenutku žali za jednim od svojih sinova. Ta osobina mu i donosi tužnu sudbinu, a to je da ga vlastiti sin zatvara u spilju kako bi umro od gladi. Da je kojim slučajem razmišljao kao pravedan čovjek, a ne kao roditelj možda bi mu sudbina bila drugačija. No i na samom kraju on ne mijenja svoj karakter i svoje nedoumice o tome koji on njegovih sinova ipak u dubini duše krije dobro, a koji ne poznaje ništa drugo doli zla samog.

Amalia - Lik dobre žene kojoj je sudbina određena borbom dobra i zla. Ni u kom slučaju nije mogla utjecati na ishod svoje sudbine što je određuje kao jedinog istinskog tragičara u ovog drami. Umire od ruke svog ljubljenog Karla jer joj je draža smrt od njegove ruke nego život s tolikom boli i patnjom.

Bilješke o piscu:

Friedrich Schiller rođen je 1759. godine, a umro je 1805. godine. On je posljednji predstavnik pokreta Sturm und Drang koji označava prekid sa prosvjetiteljstvom te nas polako uvodi u romantizam. U mladosti je želio postati svećenikom, ali je ipak pošao u vojnu akademiju u Stuttgartu gdje je studirao pravne znanosti. Na kraju je pošao u vojnu akademiju te završio kao vojni liječnik. Njegova prva drama Razbojnici (1782. godine) doživjela je silan uspjeh. Unatoč slavi, zabranjen mu je daljnji književni rad pa Schiller bježi preko granice gdje u Mannheim gdje nastavlja sa svojim radom. Nakon toga nastaju djela: Fiescova zavjera u Genovi, Don Carlos i Spletka i ljubav. Bori se za slobodu ličnosti te protiv feudalnog apsolutizma te društvene pokvarenosti. Oko 1790. Godine dobiva mjesto izvanrednog profesora povijesti na sveučilištu u Jeni. Potkraj života seli u Weinmar na Goetheov poziv te tamo nastavlja svoj daljnji dramski rad. Pisao je i poeziju. Iz vajmarskog razdoblja potječu njegove umjetnički najzrelije drame, sve isključivo povijesne tematike: trilogija Wallenstein, Maria Stuart, Djevica Orleanska, Mesinska nevjesta i Wilheim Tell.

You May Also Like

0 komentari