Sadako hoće živjeti - Karl Bruckner

by - 3:49 AM

Kratak sadržaj :

Godine 1945. još traje rat između Japana i SAD-a. Amerikanci snimaju Hirošimu. Stanovnici Hirošime se zbog toga ne zabrinjavaju jer ni ne slute što im se sprema. Šigeo i njegova sestra Sadako traže način da prežive i ubiju vrijeme. Događaju im se razne zgode i nezgode, sve dok im se dana 6. kolovoza 1945. život nije preokrenuo. Toga dana je na Hirošimu bačena atomska bomba. Od tada oni i njihovi roditelji žive u teškim uvjetima. Polako se život normalizira sve do 1955. godine, kad će se osjetiti sva podmuklost djelovanja atomske bombe. Te godine je Sadako nakon jedne štafetne biciklističke utrke oboljela od gama zračenja. Ne znajući da je smrtno bolesna želi napraviti tisuću ždralova od papira vjerujući da će tako ozdraviti. Kad je napravila devetsto devedesetog ždrala život joj se ugasio. Njoj u spomen japanski učenici podigli su spomenik.

Mjesto radnje:

Hirošima - obala rijeke Ote , gradilište Micubiši , vojarna, trgovačka četvrt , kuća Sasakija, kuća gospođe Kumakihi, stari dvorac , željeznički kolodvori , Koi i Hirošima , park Hijiyama , ured za živežne namirnice , vijećnica , lučka četvrt , daščara , obitelji Sasaki, crna burza , Šibutina radnja , bolnica , zračna baza na otoku Tinian.

Vrijeme radnje:

1945 . – 1947 . i 1955 . godina

Tema :

Nuklearni udar na Hirošimu i posljedice koje je on izazvao.

Ideja:

Među ljudima različitih nacija treba graditi prijateljstvo, suradnju i dobre odnose kako bi svi zajedno mogli živjeti u slozi i ljubavi , čuvajući ovu našu prelijepu Zemlju za generacije koje dolaze .

Bilješke o piscu :

Austrijski pisac Karl Bruckner rođen je 9 . siječnja 1906 . godine u Beču . Iako se pripremao za trgovački zanat , radio je i kao tehničar , prodavač novina, čuvar garaža . Otkriva slikarsku nadarenost, piše i svoju prvu pjesmu , odlazi u Brazil , ali u domovinu se vraća 1938 . godine , kad je unovačen u njemačku vojsku . Nakon rata objavljuje crtice za novine, a poslije tri romana za odrasle, piše i svoju prvu knjigu za mladež , „ Dijamant Tobije Ambergera “ , o sudbini austrijskih iseljenika u Brazilu . Pozornost čitatelja zaokupio je romanom o nogometu , a potom knjigom „ Pablo , Indijanac “ postiže i opća priznanja i pohvale . Više je puta nagrađivan nagradama kao najbolji pisac za mladež , a s 93 prijevoda svojih djela na 22 jezika postiže svjetsku slavu . Najpoznatije djelo Karla Brucknera , roman Sadako hoće živjeti , prvi je put objavljen 1961 . godine .

You May Also Like

0 komentari