Škrtac - Jean Baptiste Moliere - Prepričano lektira

by - 11:00 PM

Prvi čin
Na samom početku upoznajemo se sa situacijom oko Valera i Elise. Elisa je zaljubljena u Valerea, te želi pridobiti bratovo i očevo dopuštenje da se uda za njega. Valere se uspio ugađanjem uvući u Harpagonovu službu i pridobivati njegovo povjerenje. Cleante otkriva Elisei da je on u sličnoj situaciji sa Marianeom, te da želi pridobiti oca kako bi se njome oženio. Na njihovu nesreću Harpagon ima druge planove. Kako bi dobio još novaca, želi Cleantea oženiti za bogatu udovicu, a Eliseu dati Anselmu, koji ne traži miraz. Harpagon je namjeravao uzeti za ženu Marianeu, jer je čuo da je skromna i lijepa.

Drugi čin
Cleante zadužuje La Flechea da mu pronađe zajmodavca koji bi mu dao zajam od petnaest tisuća franaka. La Fleche pronalazi zajmodavca preko posrednika Simona. Ne znajući da mu je to otac odlučuje pristati na sastanak i na velike kamatnjake. Na kraju se otkriva da je zajmoprimac Claude, te Harpagon odlazi razočaran na još jedan neuspjeli posao. Dolazi Frosine, koja je trebala nagovoriti Marianeinu majku da pristaje dati svoju kćer Harpagonu. Ispričala je zatim Harpagonu kako Mariane voli stare muškarce i kako je ona vrlo štedljiva, te ne bi trošila mnogo. Harpagon poziva na večeru Marianeu i Anselma.

Treći čin
Harpagon dodjeljuje poslove za pripremu večere slugama. Pri tom svakome napominje da štede što bolje umiju.

Citat: (str. 136.)
Harpagon:
“...Tvoja će, Brindavoine, i tvoja, La Merluche, dužnost biti da perete čaše i da točite piće, ali samo kad bude tko žedan, a ne, kako to imaju običaj neke neotesane sluge, koje izazivaju goste i nude ih da piju kad oni uopće na to i ne misle. Čekajte dok vas nekoliko puta zamole i nikad nemojte zaboraviti da donesete mnogo vode.”
Mariane priznaje Frosini da joj je teško udati se za Harpagona, jer u njegovom sinu, Cleanteu, prepoznaje svoju ljubav. Cleante skida prsten s očeve ruke i daruje ga Marianei.  

Četvrti čin
Valere, Elise, Cleante i Mariane razmišljaju kako bi spriječili neželjena vjenčanja. Pretvarajući se da ne želi Marianeu Harpagon otkriva Cleanteove osjećaje prema njoj, te se sav bijesan odriče sina i proklinje ga.

Citat: (str. 152.)
Cleante:
“Dakle tako me hoćete izigrati, oče! Dobro, kad je stvar došla dotle, objavljujem vam da neću odustati od svoje ljubavi za Marianeu i da ću upotrijebiti sva krajnja sredstva da vam je preotmem.”
Dok se otac i sin svađaju, La Fleche pronalazi škrinjicu sa deset tisuća škuda te je pokazuje Cleantu. Ubrzo Harpagon otkriva da nema svog blaga te počinje sumnjati u sve.

Peti čin
Dolazi sudski istraživatelj i provodi istragu o krađi. Prema Jacquesovim lažnim priznanjima, Harpagon okrivljuju Valerea za krađu. Dok Valere govori o Elisei, Harpagon ga optužuje za škrinjicu.

Citat: (str. 162.)
Harpagon: Dobro, reci mi, nisi li je dirao?
Valere: Ja da je dirnem? Ah, vrijeđate je jednako kao i mene. Izgaram za njom čistom i smjernom ljubavi.
Harpagon (tiho): Izgara za mojom škrinjicom?
Valere: Radije bih umro nego da joj pokažem i najmanju uvredljivu nakanu. Ona je za to odviše razumna i odviše poštena.
Harpagon (tiho): Moja škrinjica odviše poštena?

Otkrivši da je došlo do nesporazuma, Valere otkriva da je napuljski plemić, sin Don Thomasa d’Alburcya. Anselmo priznaje da je Don Thomas d’Alburcy zapravo njegovo pravo ime, a po tome Valere i Mariane njegova djeca. Harpagon pristaje da prepusti Marianeu Cleanteu u zamjenu za njegovu škrinjicu, i dopušta im da se vjenčaju, kao i Elisei i Valereu, ako Anselmo preuzme sve troškove i ako mu kupi novo odijelo, na što on rado pristane.  

You May Also Like

0 komentari