Smrt Smail-age Čengića -Ivan Mažuranić - Prepričano lektire

by - 4:06 AM

Kratak sadržaj :
Agovanje
Smail-aga je vladao u Hercegovini kao turski plemić. On je bio poznat kao mučitelj crnogoraca koji mu se nisu htjeli pokoriti. U jednom okršaju on ih je veliki broj zarobio. Željan da gleda
krv i mučenje aga naredi svojim slugama đelatima da izvedu zatvorenike i starca Duraka koji ga je htio zaplašiti da će mu se crnogorci osvetiti. Aga muči crnogorce na razne načine. Jedne je dao nabiti na kolac, druge vješati, a trećima je dao odrubiti glave. On se nadao da će čuti jauke, vapaj i molbe, ali to se nije dogodilo. Zbog toga agu obuze paničan strah koji je krio u sebi. Pošto to nije doživio on dovede starca Duraka i sina mu Novicu. Kod njih mu je to uspjelo jer su oni gledali smrt svoje crnogorske braće. Durak je molio, pištao i vikao da ga pomiluju. Veoma sretan da je uspio istjerati strah iz njih aga je veselo gledao vješanje Duraka. Sve je to gledao starčev sin Novica i on se zakune da će se osvetiti agi za njegovo nedjelo.

Noćnik
Pošto nije Novici udovoljio želju da pusti njegova oca aga u svom prijašnjem đelatu naiđe na protivnika. Novica odlazi u šume i po brdima dolazi u Crnu Goru. Bojao se je dvaju neprijatelja: age i crnogoraca. Međutim on se svejedno uputi u crnogorski tabor. Došavši pod
zidine noćnika Novica naiđe na stražara preobučenog u crnogorsku nošnju. Stražar ga pušta unutra pod uvjetom da odloži oružje. Novica za osvetu agi odlazi među crnogorce, odnosno do njihovog vojvode da bi se složili i zajedno uništili agu.

Četa
Jedne tamne noći kretala se po planinama jedna kolona, a pravac joj je bila Hercegovina. Šuteći, prolazila je četa od stotinu crnogoraca na čelu sa Mirkom kao harambašom. Nisu bili to birani momci nego je to bila grupa crnogoraca koja je imala jedan cilj: uništiti tursku vlast. Da bi četa ostala neprimjećena putovala je samo noću. Jednog sunčanog dana četa se odmorila. Već predvečer čuli su viku pastira koji su skupljali svoja stada koja su se nalazila oko Morače. U to vrijeme do čete je došao starac i počeo ih je ispovijedati, blagoslivljati i davati im savjete kao iskusan čovjek. Starac je rekao četi da treba da se bore protiv Turaka. Starac ode ali nakon njega dođe neki čovjek koji je bio obučen u odijelo turskog đelata. Svi se crnogorci odmah uhvate za mačeve. Tada im on kaže da će se zajedno osvetiti Smail-agi.  

Harač
Jednog lijepog sunčanog dana otputi se Smail-aga sa svojim haračlijama na granicu Crne Gore. Šatore je razapeo i poslao haračlije. Oni se svi vraćaju praznih ruku. Haračlije traže od raje zlatnik po glavi, a od porodice jednog ovna. Raja nije platila harač jer nije imala novaca. Aga naredi da mu se dovede raja. Ljutit aga htjede da iskaže svoje junaštvo na raji. Bacivši se đilitom umjesto raje pogodi turčina usred oka. Ljutit na taj neuspjeh ode da smišlja muke za raju. Naredivši da se raja poveže za repove konjima naredi vojvodi Bauku da ga proslavi na guslama. Bauk mu otpjeva pjesmu o junaku koji kasnije pogiba. Iza šatora u grmlju vidjele su se na više mjesta po dvije svijetle točke koje su se dobro isticale u tamnoj noći. Bijahu to crnogorci. Čuje se pucanj, jedan, dva, tri, a zatim se čuje agin glas koji viče slugama da mu dovedu konja. Pade tu mrtav aga i sluge. Jedino se spasi Bauk. Novica je htio da izvrši svoju osobnu osvetu ali ga jedan turčin ubi. Crnogorci se vratiše kao pobjednici i odniješe aginu glavu.

Kob
Pod Lovćenom se nalazi polje na kojem se nalazi jedna kuća. U njoj živi jedan turčin odjeven u punu ratnu opremu. Na licu mu izgleda da je ljut, međutim samo to samo tako izgleda. Taj čovjek je Smail-aga. To je njegovo čelo, njegove ruke i odijelo, al' sve to visi obješeno i tužno. Proganja ga savjest. Ovim zadnjim dijelom Mažuranić nas obavještava da život Smail - age gotov i da he on jadan.

Mjesto i vrijeme radnje: Crna Gora i Hercegovina u 19 . stoljeću
Tema : pogibija turskog age
Ideja: borba između Turaka i Crnogoraca i pobjeda i volja Crnogorskog naroda
Književni rod - epika
Književna vrsta - ep
Bilješke o piscu:
Ivan Mažuranić ( Novi Vinodolski, 11. avgust 1814 . - Zagreb , 4 . avgust 1890 . ) , hrvatski pesnik, jezikoslovac i političar . najznačajnija je kreativna ličnost Hrvatskog narodnog preporaoada ( pesnik, jezikoslovac, hrvatski ban ) . Potiče iz imućne građansko- težačke , poljoprivredno - vinogradarske familije u Novom Vinodolskom . U " Danici " je, od samog početka , bio jedan od najzapaženijih i najizrazitijih pesnika . Ivan Mažuranić se ozbiljno spremao za
svoje veliko delo . Od prvih stihova ( Vinodolski dolče , da si zdravo !) koje piše 16 - godišnji đak riječke gimnazije kao pozdrav svome zavičaju , do dopune Gundulićeva Osmana ( 1844 ) , dug je i strm put .
Kao jezikoslovac, ostvario je prvi moderan hrvatski rečnik : zajedno s Josipom Užarevićem, sastavio je delo od 40 . 000 reči u kom je, osim apsorpcije starijeg nazivlja iz rečnika Mikalje i Stullija, skovao hrvatsko pojmovlje za mnoga područja gradske civilizacije i time utro put Bogoslavu Šuleku . Njegov pesnički ugled bio je u to doba već tako neosporan , da ga je tek osnovana Matica ilirska izabrala da za njeno prvo, inauguralno izdanje dopiše XIV i XV pevanje Gundulićeva velikog epa .
Uspeh je i u javnosti bio toliki da ga je, karlovačkog advokata , šurak Dimitrija Demetera , brat njegove supruge Aleksandre, nagovorio da za almanah " Iskra" napiše nešto novo. To novo bio
je spev Smrt Smail - age Čengića , koji nije samo ispunio sve nade nego i nadmašio sva očekivanja. Kačić i Gundulić : to su temelji na kojima je podignuta zgrada Mažuranićeva epa . Ako je pošao od Kačića , tek preko Gundulića dosegao je vlastiti izraz .
Z

You May Also Like

0 komentari