Sportski život letećeg Martina - Dubravko Jeličić Bužimski

by - 12:30 PM

Kratak sadržaj:

Martin živi s djedom u jednoj kućici. Često odlazi u šumu gdje, opijen prirodom, dobiva golemu snagu i skače u vis i u dalj, obarajući svjetske rekorde. Dabo iz Državnog centra za fizičku kulturu nagovara Martina da nastupi na Svjetskom atletskom kupu. Martin nije siguran da može
nastupiti pred tolikom publikom i odbija. Dabo čini sve da ga prisili na nastup. Nagovara direktora Martinove škole da utječe na profesore kako bi Martin dobio jedinice iz njihovih predmeta. U urotu protiv Martina uključuju se Lobo i Gobo. Martinovoj djevoci Veronici, koja svira violinu, pruža se prilika da dobije stipendiju u Beču. Lobo upozorava Veronikinu majku da pripazi s kim joj se kćerka druži jer bi mogla ostati bez stipendije. Veronika se više ne može viđati s Martinom i odlazi s majkom u Beč. Martin se s tugom oprašta od djevojke. Gobo, generalni direktor DCFK-a, skrivljuje smrt Martinovog papagaja Falstaffa. Djed mu se osvećuje, ali zato završava na policiji. Tako Martin ostaje bez najdražih zbog ljudi iz DCFK-a. Jedino mu preostaje da prizna poraz i nastupi na Svjetskom atletskom kupu. Gobo mu daje obećanje da djed neće u zatvor ako nastup bude uspješan. Prva dva skoka su neuspješna. Ostaje još samo jedan pokušaj. Martin se snažno vinuo i letvica je ostala duboko ispod njegovih nogu. Nije padao. Ispod njega ležao je stadion.
Tisuće glava su gledale za njim. Mahnuo im je, pun sreće.


Mjesto radnje:

Šuma, Državni centar za fizičku kulturu, Martinova kuća, knjižara, tramvajska stanica, Veronikina kuća, stadion, škola, robna kuća, slastičarnica, park kraj škole, hotel Palača, Lobin stan, dječji park, željeznička stanica, restoran, policijska stanica, sportski hotel i dr.


Vrijeme radnje:

Suvremeno doba


Tema:

Sport i zbivanja oko njega (nepoštenje, prljava igra).

Analiza stila:

Pisac piše hrvatskim književnim jezikom u većem dijelu romana, dok se u ponekim dijalozima koristi zagrebačkim dijalektom. Rečenice su većinom kratke. Impresioniralo me je to što je pisac dokazao da se može kroz cijeli roman vući neizvijesnost, napetost. Ovaj roman niti u jednom trenutku nije monoton. Baš zbog toga mi je to jedan od najboljih pročitanih romana.


Bilješke o piscu :

Dubravko Jelačić Bužimski rođen je 25. 03. 1948. god. u Zagrebu. Počeo je pisati još u gimnazijskim danima. Napisao je šest knjiga, dvije zbirke priča za odrasle, jednu knjigu drama i tri romana za mladež. Pisao je kazališne drame, radio drame, tv drame, putopise, filmske scenarije, priče, romane i poneko pismo.

Značajnija djela su mu - Okus mesa, Surove kazališne priče (pripovijetke); Sjene (dramski tekstovi o hrvatskim književnicima); Sportski život letećeg Martina, Balkanska mafija, Martin protiv KGB i CIA (romani za djecu i mladež).

You May Also Like

0 komentari