Emil i detektivi - Erich Kaestner

by - 4:01 AM

Kratak sadržaj:

Gospođa Tišbojn poslala je svog sina k baki u Berlin. Majka mu je dala 140 maraka da ih preda baki. U vlaku je Emil zaspao i čovjek u krutom šeširu Grundijas uzeo mu je novac. Kada je vlak stao Emil je izašao iz vlaka i tada primijetio da nema novca. Susreo je Gustava i ispričao mu što mu se dogodilo. Gustav je pozvao dječake. Grundijas je uzeo taxi spremajući se pobjeći. Dječaci su jurili za njim. On je otišao u hotel, a dječaci su se sakrili. Gustav je ušao za njim kako bi ga mogao špijunirati. Malo kasnije Grundijas je otišao u banku a tamo su ga dočekali dječaci sa službenicima banke i stražarom. Tu su ga i ulovili. Majka i Emil su se zajedno vratili kući sretni i zadovoljni.

Mjesto radnje: Grad Berlin

Vrijeme radnje: Ljeto


Karakterizacija  likova:

Emil - je dječak od 10 godina. Živi s majkom koja je frizerka. Jako voli svoju majku, sluša ju i pomaže joj. Bio je najbolji učenik u razredu. Pošten je, poslušan, zabrinut, dobrodušan, osjetljiv i hrabar. Ne voli svoje nedjeljno plavo odijelo pa ga oblači kad mora. U početku nije želio ići u Berlin k baki. Nije se pripremio za put, mama mu je spremila skoro sve stvari. Emil je za svoj pothvat dobio nagradu od 1000 maraka. Gospodina Kästnera sreo je u tramvajskoj zgradi kada je kondukter zaustavio Emila i tada mu je gospodin Kastner kupio kartu.

Profesor - Dobar je prijatelj, pametan i jako snalažljiv. Smislio je cijeli plan kako bi ulovili lopova. Hrabar je i pravi Emilov prijatelj.

Gustav - je dječak s trubom. Pametan je, dosjetljiv, ne odaje tajne. Pomogao je Emilu iako ga je tek upoznao. Skupio je puno dječaka kako bi ulovili čovjeka s krutim šeširom.

Majka - Emilova majka je pozitivan lik. Ona je žena koja puno truda ulaže da bi prehranila svoju obitelj (Emila i baku). Frizerka je i puno je radila da bi mogla školovati sina Emila. Bila je vesela i ponosna na svoga sina. Kad bi bila bolesna Emil se brinuo za nju i pomagao joj. Gospođa Whirt rekla je Emilovoj majci da joj je sin uhvatio lopova i da krene u Berlin. U vlaku je vidjela novine s Emilovom slikom. Nakon završene avanture, majka je zaključila da više nikad ne smije pustiti Emila samog na put.

Bilješka o piscu:
Erich Kaestner jedan je od najboljih i najcjenjenijih njemačkih pisaca za djecu. Rođen je 23. 2. 1899. godine u Dresdenu. Studirao je germanistiku i romanistiku te doktorirao iz filozofije. Neko vrijeme bavio se novinarstvom. Dobitnik je međunarodnih književnih nagrada. Godine 1933. njegove su knjige zabranjene i spaljivane. Osim djela za djecu, pisao je i epigrame i drame. Slabo je bio poznat izvan njemačkog govornog prostora sve dok nije napisao dječji roman Emil i detektivi koji je odmah doživio uspjeh u čitavom svijetu. Nakon uspjeha slijedi mnogo književnih uradaka, a najznačajniji su Blizanke, Tonček i Točkica, Leteći razred, Don Kihot, Emil i tri blizanca, Mačak u čizmama... Erich Kaestner dobitnik je više književnih nagrada, među njima i Andersenove. Cijeli život proveo je u Njemačkoj gdje je i umro 29. 7. 1974. u Münchenu.


You May Also Like

0 komentari