Eneida - Publije Vergilije Maron - Prepričano lektira

by - 12:33 PM

Kratak sadržaj:

Poslije propasti Troje Eneja se spašava i sa svojim sinom Askanijem otplovi u Italiju sa željom da na ušću Tibera osnuje novo carstvo. Eneja je prikazan kao praotac rimskog naroda, a neizravno i kao Augustov praotac. U prvom pjevanju prikazan je Enejin put u Italiju i nezgode koje mu priređuje božica Junona. Bog vjetrova, po Junoninoj želji, uništava Eneji brodove i on dolazi u Kartagu na dvor kraljice Didone. U drugom i trećem pjevanju Eneja pripovijeda svoje doživljaje. U četvrtom pjevanju prikazana je ljubav između Didone i Eneje, koja završava tragično. U petom i šestom pjevanju prikazan je Enejin bijeg prema Siciliji i silazak u donji svijet, kroz koji ga vodi Sibila. Od sedmog do dvanaestog pjevanja razvija se priča o Enejinom dolasku na obale Tibera, borbi s kraljem Turnom i njegovom smrti.

Mjesto radnje: Kartaga i Italija

Tema: Enejina lutanja nakon pada Troje i ratovanja po dolasku u Lacij radi osnivanja nove države.

Bilješke o piscu:

Vergilije je bio najistaknutiji rimski pjesnik Augustova doba. Bio je poseban ljubitelj starogrčkih pjesnika i filozofa.
Živio je na Augustovu dvoru koji ga je i nagovorio da napiše Eneidu, junački ep u 12 pjevanja i ukupno 9 896 heksametara, u kojem je proslavio rad Julijevaca kojima pripada i car August. Vergilije je snažno utjecao na mnoge europske pisce.

You May Also Like

0 komentari