Junaci Pavlove ulice - Ferenc Molnár - Prepricano lektira

by - 12:54 PM

Kratak sadržaj:

Grupa dječaka, učenici 4. razreda, svoje slobodno vrijeme provodili su na grundu koji se nalazio u Pavlovoj ulici. To je bilo mjesto koje su dječaci jako voljeli i ono im je značilo beskrajnu slobodu igre. Taj grund htjela im je oduzeti grupa dječaka zvanih crvenokošuljaši. Dječaci te grupe učinili su einstand, a što znači objavu rata. Izazov su prihvatili dječaci iz Pavlove ulice i počeli se pripremati za borbu, borbu za svoj grund. Grupe dječaka su se hrabro borile, ali su na kraju pobijedili dječaci Pavlove ulice. Pomogao im je njihov prijatelj, mali i bolesni Nemeček. Grund je bio njihov, ali su nažalost izgubili hrabrog Nemečeka koji je uskoro umro. Osim prijatelja, izgubili su i grund na kojem se je trebala graditi kuća, izgubili su komad zemlje koji su branili s toliko boli, s toliko junačke hrabrosti. 

Mjesto radnje: Radnja je smještena u glavni grad Mađarske, Budimpeštu. Najvažniji događaji zbivaju se u Pavlovoj ulici, na grundu - "ono je peštanskom djetetu ravnica, poljana, livada, ono za njega znači beskrajnost i slobodu."

Vrijeme radnje:
 Vrijeme radnje je mjesec ožujak ("mart") - "prozori su bili širom otvoreni tog toplog martovskog dana." Mislim da se radnja romana događa krajem prošlog stoljeća kada još nije otkriven lijek protiv upale pluća.

Tema: Tema djela je borba dvije skupine dječaka koji žele obraniti, odnosno osvojiti mjesto za igru kojeg u velikim gradovima nema. Borba je bila organizirana kao da se brani svoj dom ili domovina. Nažalost, dječaci su izgubili grund i dobrog prijatelja Nemečeka.

Ideja: Dječaci Pavlove ulice i crvenokošuljaši trebali su zajedno dijeliti grund. Njihova dječja igra bila je kao pravi rat u kojem je bilo i žrtava, a izgubljen je i teritorij zbog kojeg su ratovali. Dogovorom se mogu postići bolji rezultati, nego svađom i borbom.

Karakterizacija likova:

Boka - hrabar, pametan

Nemescek - mršav, malen, hrabar

Gereb - na početku izdajica ali se popravio i postao bolji

Pasztori - zlonamjerni, bezobrazni

Feri Atz - bezobrazan, kradljivac

Bilješka o piscu:

Ferenc Molnár je rođen 1878. god., a umro 1952. god. u Budimpešti. Molnár je majstor scenske tehnike u kojoj se isprepleću romantična sentimentalnost i realistika. Njegova djela drame su: "Labud", "Lilan", "Đavao", "Priča o vuku" i niz romana "Čamac bez gospodara", "Eva", "Junaci Pavlove ulice" i mnoga druga. Omladinski roman "Junaci Pavlove ulice" pronio mu je slavu širom svijeta.

You May Also Like

0 komentari